sobota 1. července 2017

Díl III. - na co si dát pozor při nákupu svrchních kalhotek

Pokud jste se rozhodli zkusit více variant látkování, určitě do své výbavy zařaďte i svrchní kalhotky. Nejprve si tedy odpovězte na otázku, na co vlastně svrchní kalhotky potřebujete.

Funkcí má několik. Lze do nich vkládat různé druhy látkových plen. Jednoduše řečeno, slouží jako nepropustná, ale prodyšná vrstva, jenž chrání oblečení před provlhnutím. Z jakého materiálu se svrchní kalhotky dají koupit? Zda koupíte na suchý zip nebo na patentky (druky) záleží na vás. Suchý zip je rychlejší při používání kalhotkových plen a patentky lépe drží např. obyčejné čtvercové pleny. 

Oblíbené jsou tři typy:

S prvním jsme se již setkali, jedná se o tzv. PUL kalhotky. Jsou vyrobeny z velmi jemné polyesterové tkaniny, která je laminovaná polyuretanem. Z vnitřní strany je polyuretan - kalhotky tak nenavlhají a neměly by i načichat. Jsou nepromokavé a zároveň prodyšné. U kvalitních kalhotek se nestane, že by miminko mělo odřené nožičky. 

Druhý typ je vyroben z merinovlny a prodává se pod názvem vlňáčky. Jedná se o 100% přírodní variantu svrchních kalhotek. Vlňáčky jsou jemnou variantou pro novorozence s citlivou pokožkou.

A za třetí můžete zkusit flísáčky, které jsou alternativou k vlněným svrchním kalhotkám s jednodušší údržbou. Doporučujeme pro novorozence a na noc.

Co se však týče ochrany před vlhkostí či případným zápachem, PUL kalhotky jasně vítězí, a proto se budu věnovat právě jejich nákupu. Kolik je jich třeba koupit? Doporučuji pořídit minimálně dvoje kalhotky v univerzální velikosti, popř. 1x velikost S-M a 2x velikost M-XL. Všechny kalhotky lze použít v kombinaci s kalhotkovou plenou, vícevrstvou plenkou anebo klasickou čtvercovou a perou se v případě znečištění nebo každé 2-3 dny.

Nyní si detailně popíšeme následující svrchňáčky:

1. řada zleva: Baby lucy (bílé) a Katyv baby (žluté)
2. řada zleva: Gaga pleny (modré), Anavy (růžové), Gaga pleny na druky (kočičky)

Jednoduchý design, kapsa na vložení vkládací pleny pouze vepředu. Dobře poslouží na kalhotkovou plenu. Materiál je spíše slabší. Velké vykrojení je vhodné pro drobná miminka, ale větším sedět nebudou.
 Pro čtvercovky či savá jádra zcela nevhodné, jelikož vkládací pleny (a nejen ty) budou "cestovat"
Navíc se nedají zmenšit/zvětšit. Cenově však levnější (200-250Kč)

 Takovéto široké provedení je ideální pro kalhotkové pleny, na noc a pro větší děti.
Opět není vhodné pro čtvercovky a savá jádra, jelikož materiál je spíše tenčí a docházelo by ke krčení plenky a možnému úniku tekutiny.
Čtyři řady patentků umožňují rychlé zmenšení/zvětšení. Cenově ve střední třídě (290-330Kč)

Střih i materiál je skvělý nejen pro kalhotkovou plenu, ale také pro savá jádra a čtvercovky, a to díky silnějšímu PULu a dostatečně velkým kapsám na obou stranách. Pohodlně sedí i větším miminkům.
Tři řady patentků vyhovují dětem od 5-15kg. Cenově ve střední třídě (310-340Kč)

Vhodné pro kalhotkovou plenu a čtvercovky, menší savá jádra nám trochu cestovala, pokud máte ale šířku vkládacích plen větší než 13 cm, budete spokojení. Pohodlné a rychlé zapínání na suchý zip, kvalitní materiál. Cenově ve střední třídě (300-340Kč)

Vítěz testu, a to hned z několika námi vyzkoušených důvodů:

Střih a síla materiálu je ideální pro téměř 99% kalhotkových plen, dále pro savá jádra a čtvercovky, jelikož tyto svrchní kalhotky mají dostatečně velké kapsy na obou stranách a kvalitní zapošití gumiček kolem stehýnek
Dvě řady patentků v pase poskytují to nejlepší uchycení ze všech kalhotek
Tři řady patentků na délku umožňují variabilitu miminkům od 4-15kg
Cenově ve střední třídě (310-340Kč)




Žádné komentáře:

Okomentovat