sobota 1. července 2017

Díl II. - na co si dát pozor při nákupu pleny AIO

Pleny vše v jednom, nebo-li all in one (AIO) vypadají na první pohled jako jednorázové papírové plenky: na povrchu mají nepropustnou vrstvu a uvnitř savé jádro. Dají se koupit buď na patentky či na suchý zip. Jednoduše se přebalují a nabízejí tak maximální komfort pro ty, co chtějí především jednoduchost a pohodní a nechtějí se zaobírat kombinováním různých druhů vkládacích plenek a svrchních kalhotek.

Co platí pro výběr? Alfou a omegou je Vaše miminko a jeho proporce. Vybrané pleny musí držet a zároveň nesmí bránit dítěti v pohybu či se zařezávat do nožiček.

Pokud se rozhodnete látkovat výlučně touto metodou, je zapotřebí mít 12-15 plen, při frekvenci praní každé dva dny. Na miminko do 6 měsíců je potřeba 6-7 plen, starším miminkům postačí 4-5 plen.

Jedna kvalitní plena stojí v rozmezí 320-380 Kč, levnější nedoporučuji jelikož mají nevhodný střih nebo slabé provedení, dražší jsou spíše o designu a dané značce. Určitě se vyplatí zakoupit další vkládací pleny a používat dovnitř dvě savá jádra, klidně od jiné značky než máte AIO, rozměry bývají podobné (šířka 13 cm x délka 33 cm). Takto Vám plena vydrží 2-3 hod. Do všech plen vkládejte separační fleecové plenky, usnadníte si práci s případným znečištěním.

Na co se zaměřit při nákupu AIO plen?
Jak ANO:

Plena by měla být variabilní = jednovelikostní, to proto aby Vám co nejdéle vydržela. Ideální jsou v pase dvě řady patentků a tři řady na zmenšení/zvětšení výšky sedu (vydrží až pro 15kg miminko)

Nahoře vidíme tři možnosti úchytu pleny na patentky - to zajišťuje lepší pohodlí.
Uprostřed pleny jsou vnitřní gumičky, které zachytí každou nečistotu

Švy jsou pořádně utažené, na dotyk je znát kvalitnější - silnější látka. Plenka by měla při rozložení držet tvar a samovolně se neohýbat. Cena za kvalitní AIO plenku se pohybuje 320-360Kč

Vkládací plena se dá vložit oběma směry - toto není podmínkou, ale usnadní to manipulaci s nasáklým jádrem
Na trhu jsou k dostání i takové, jenž mají vnitřní gumičkový systém, který nahradí absenci dvojitých vnitřních gumiček. Opět slouží především k lepšímu a pohodlnějšímu utažení kolem nožiček a zabraňují úniku nečistot


Jak raději NE:
Na první pohled je tato plena také pěkná, ale už si všimneme několika důležitých detailů

Pouze jedna řada patentků v pase neumožňuje dokonalé pokrytí prostoru kolem nožiček
Tato plena bude vhodnější pro menší miminka, má pouze dvě možnosti zmenšení/zvětšení pleny, takže vydrží do max.9kg

Látka je slabší, asi bude lépe schnout, ale zase méně absorbovat

Chybí postranní gumičky, celkově je střih spíše pro vzrůstem malá miminka. Ikdyž je tato plenka provedením spíše slabší povahy, cena bývá srovnatelná s kvalitnějšími, takže to chce rozhodně "osahat"





Žádné komentáře:

Okomentovat