pátek 7. července 2017

Díl V. - nákup separačních plen, na co jsou a které vybrat?

Separační plenky jsou úžasným pomocníkem zejména pro komfort vašeho miminka jelikož snižují míru vlhkosti na jeho pokožce. Vám navíc ušetří čas tím, že ochrání látkové plenky od většího znečištění a následného namáhavého odstraňování skvrn.

 Existují buď jednorázové, nebo opakovaně použitelné separační pleny. Jejich výhodou je to, že se mohou používat do všech typů a velikostí látkových plen.

1. Jednorázové separační pleny

Jsou vyrobeny ze 100% biologicky odbouratelného materiálu, ať už z celulózy, viskózy, bambusu nebo PLA.
  1. Celulózové separační pleny se nejvíce hodí pro malá miminka s řídkou stolicí. Jsou silnější než viskózové, proto lépe zachycují stolici kojených dětí a novorozenců. Ačkoli jsou měkké, netrhají se, ani když zvlhnou. 
  2. Viskózové separační pleny mají menší tloušťku než celulózové, vhodné jsou pro přikrmované děti.
  3. Bambusové jsou velmi jemné a na omak příjemné, avšak slabší a hodí se pro starší děti, které mají již tužší stolici anebo pro velmi citlivou pokožku novorozenců.
  4. PLA  jsou rychle odbouratelné, surovinou pro jejich výrobu je obvykle kukuřičný škrob, vhodné pro přikrmované děti.
Po použití je třeba znečištěnou celulózovou, viskózovou, bambusovou nebo PLA separační plenku vyhodit do WC. Pokud je pouze mokrá,  můžete ji přidat do koše k ostatním špinavým plenkám a pak ji s nimi vyprat (vydrží až 2-3x praní).

2. Opakovaně použitelné separační pleny

Fleesové separační plenky jsou určeny pro dlouhodobé opakované používání a praní, tudíž je to ekologická a ekonomická varianta oproti jednorázovým. Znečištěnou plenku opláchněte od stolice, mokrou přidejte k ostatním špinavým plenkám.
Polyesterový fleece je syntetický materiál, některým citlivějším dětem může přímo na pokožce vadit. Pomůže jej 5x vyprat na 60 stupňů. Na praní nepoužívejte mýdlový sliz, může materiál "zalepit" stejně jako aviváž. Rychle schnout, přesto je dobré jich mít alespoň 15, abyste je mohli dávat do každé látkové pleny.

Nikdy tento druh plenek neházejte do záchodu, hrozí ucpání odpadu! 

Na trhu si lze vybrat menší velikosti s obšitými okraji (bílá vlevo) nebo obyčejně střižené obdélníkového tvaru, cena se pohybuje mezi 25-  49 Kč.
Separační pleny si lze i nechat nastříhat v metrovém textilu, pak Vás jedna vyjde do 5 Kč. 


 Jak správně separační pleny používat? 

Ať již používáte AIO, kalhotkovou plenu a svrchní PUL kalhotky či obyčejné čtvercovky a svrchní kalhotky, postup je vždy stejný. Jednoduše vložte mezi zadeček miminka a látkovou plenu, díky tomu separují stolici a moč od látkové plenky. Zde je několik tipů

  • Na Vámi používaný typ plenek rozložte separační plenku tak, aby zakrývala "kritické" oblasti a nevyčnívala z kalhotek. Pokud je miminko malé a plenka vetší, jednoduše ji ohněte pod okraje vnitřní části plenky
  • Přebalujte nejpozději po 2-3 hodinách nebo co nejdříve po znečištění, zvláště u novorozenců a kojených dětí bývá stolice v prvních měsících velmi řídká.
  • Pokud je plenka znečištěná, uchopte ji za čisté okraje a sejměte z pleny tak, aby obsah zůstal v separační plence. Obsah vyhoďte do záchodu a plenku buď vyperte nebo vyhoďte do koše


Žádné komentáře:

Okomentovat