středa 28. června 2017

Péče o látkové pleny

1) Plenky vyperete jedině v dostatečném množství vody

Pleny absorbují po většinu času zejména moč, a ta je potřeba opravdu poctivě vymáchat. Nedoporučuji eko programy, ty totiž znamenají menší objem vody. Perte alespoň na dvouhodinový program. V případě, že pračka pere s menším množstvím vody, jednoduše dolijte vodu do bubnu (klidně i ze sušičky).

Plenka po vyprání má vonět, nikoliv být zatuchlá. Pokud to stále není ono, zkuste plenky přes noc namočit do vany (třeba poté, co v ní vykoupete miminko).

2) Pračka tak akorát.

 Příliš mnoho plen v pračce znamená, že se prací prostředek během praní nestihne tolik vymáchat a může zůstat na povrchu a poté dráždit pokožku miminka. Dodržujte váhové údaje dle návodu k vaší pračce (např. váha 5-7 kg platí pro mokré prádlo, nikoliv pro suché). Takže perte po 2 -3 dnech.

Nezapomeňte zapínat suché zipy do protizipů, jinak na sebe nachytají nečistoty a mohou z ostatních plen vytrhat nitky.

3) Vyšší teploty a nižší otáčky plenkám svědčí.

Plenky perte na 60o. Zapomeňte na ty, u nichž je doporučováno praní na 30o. U nižších teplot není garance, že zlikvidujete všechny bakterie, ty pak mohou způsobit zdravotní komplikace miminku (plenková dermatitida, záněty) a v neposlední řadě si plenky zničíte (zejména bambusové plenky jsou pro bakterie ráj).

Zejména svrchní kalhotky neždímejte více jak na 1000 otáček, zcela postačí nastavit praní na 800 ot.

4) Je nutné pleny předmáchat v ruce?

Rozhodně ne. Z plenky je šikovné odstranit velké nečistoty a poté plenku přemístit do uzavíratelného koše či rovnou do pračky. Předpírání v ruce se nedoporučuje hlavně u svrchních PUL kalhotek, kde byste mnutím v ruce mohli poškodit jejich laminaci.

5) V čem prát?

V tom pracím gelu/prášku, který vám vyhovuje a nezpůsobuje vám ani miminku žádné nežádoucí reakce. Ne úplně vhodné jsou prací prostředky na bázi mýdla, ty by neměly přijít na fleece, jelikož mají tendenci jej ucpávat – povrch se může naimpregnovat, což u savých plen není žádoucí.

Dodržujte dávkování vybraného pracího prostředku, více prášku opravdu neznamená lépe vyprané pleny. Použijete-li ho příliš, bude se hůře vymáchávat a může v plenkách zůstávat.

A co doma vyrobený mýdlový sliz? Nemůžeme vám ho s klidným vědomím doporučit, ač víme, že někomu funguje na plenky perfektně. Stejně tak totiž víme, že někomu nefunguje vůbec. Proč? Součástí mýdlového slizu je soda, která reaguje s ionty ve vodě, konkrétně tak, že neutralizuje vápenaté ionty (které způsobují tvrdost vody). Soda ovšem nezneutralizuje hořečnaté ionty, které ve vodě také bývají. Soda a ionty hořčíku mohou reagovat celkem nepředvídatelně, mohou vznikat kyselé roztoky, které mohou poškodit (někdy dokonce zabarvit) prádlo, případně pračku. Složení své vody s největší pravděpodobností přesně neznáte, takže to, jak vám bude či nebude fungovat mýdlový sliz, nedokážeme předem odhadnout.

6) Tvrdá voda, co s tím? Rozhodně ne aviváž!

Pomoci může prací sodu, kterou přidáte do bubnu. Rozhodně nepoužívejte ke změkčení vody či prádla aviváž, snižovali byste si tím savost plenek (aviváž obaluje textilní vlákna, což u plenek není žádoucí, jelikož se k nim pak nedostane vlhkost, kterou mají nasát).

7) Na plenkách zůstaly fleky. Jak se jich zbavit?

Nejlépe je flekům předcházet, a to používáním fleecových separačních plen, které se vyperou nebo používáním jednorázových bambusových či viskózových plen. 

Je dobré zmínit, že zabarvení na plenkách neznamená, že nejsou čistě vyprané. Pokud vám fleky vadí, zkuste např. perkarbonát sodný – v kombinaci s teplotou 60o bělí krásně, funguje na bázi peroxidu, stejně jako sluníčko – v létě a na jaře pověste plenky ven a fleky zmizí.

8) Jsme po střevní infekci, musím plenky desinfikovat?

Pokud se schyluje k infekci jakéhokoliv druhu, ač jsem zastánce látkových plen, má rada zní: používejte těch pár dní jednorázové. Při akutních průjmech je čištění to poslední, na co máte chuť a čas!

Pokud se rozhodnete látkovat, nebo to není tak hrozné, používejte desinfekční prostředek (např. Sanytol, Detol) a vysokou teplotu (90 stupňů, jednorázově to plenky přežijí), ale pozor, jedná se opravdu o mimořádné opatření, rozhodně to plenkám nedělejte pravidelně. Pokud použijete chemickou desinfekci, vyperte je potom v pračce ještě jednou, bez prášku, aby se z nich desinfekce řádně vymáchala.

Můžete použít opět perkarbonát sodný. Pokud potřebujete plenky opravdu řádně vydesinfikovat, dejte je do kýble, přisypte 3-5 lžic perkarbonátu (dle množství plen) a zalijte horkou vodou maximálně do poloviny kýble. Perkarbonát začne pěnit jako divý, takže důrazně doporučujeme umístit kýbl s plenami ideálně do vany. Plenky nechejte takto bublat několik hodin (2-3 hodiny stačí), během bublání je dobré je párkrát promíchat. Následně přemístěte celý obsah kýblu do pračky a vyperte (na program, na který normálně plenky perete). Nezapomeňte důkladně vymáchat!

Tento způsob je skvělý i na odstranění usazenin z plenek, pokud máte pocit, že jsou plenky cítit zatuchlinou či pokud má miminko nežádoucí kožní reakce na plenky. Plenky budou po této lázni jako nové. Na usazeniny funguje dobře také kyselina citronová, postup je stejný jako u perkarbonátové lázně, kyseliny citronové použijte jeden balíček, tzn. 100 g.

9) Pleny nesmí na horké topení

U svrchních PUL kalhotek a přebalovacích podložek se tímto způsobem sušení naruší nepromokavá vrstva, stejně tak když je necháte přes zimu v mrazu.

U kalhotkových plenek povolují gumičky a celkově ztvrdnou či zhrubnou.



Žádné komentáře:

Okomentovat